A természet ajándéka

Hévíz az a város, melynek nevét a világon mindenki ismeri, bármerre is sodorja az élet. Az Európa hírű fürdőváros gyógyító tavának, az arra épülő gyógyászatának köszönheti, hogy kiemelkedett a környékbeli falvak közül és valódi turistaparadicsommá nőtte ki magát. A történelem a kontinens legnagyobb gyógyító erejű, meleg vizű tavaként tartja számon, így nem véletlen, hogy napjainkban oly sok látogatót csalogat szerény kis országunkba. A 4,44 hektár kiterjedésű tavat védőerdő öleli körül, melynek közepén a csillogó víz festői látványt nyújt és harmonikusan illeszkedik be a környező szelíd, dunántúli tájba.
A Hévízi-tó élővilága speciális környezetéből fakadva egyedi, a növény-és állatvilág bizonyos egyedei csupán itt figyelhetőek meg természetes élőhelyükön. Ezen ritkaságok közé sorolható a tóban őshonos fehér tündérrózsa (Nymphaea alba), valamint az indiai vörös tündérrózsa (Nymphaea rubra var. Longiflora), melyet Lovassy Sándor honosított meg 1898-ban. Állatvilága is rendkívül változatos, a parányi egysejtűektől, a puhatestűeken és férgeken át a gerincesekig különféle fajokkal találkozhatunk. Kiemelkedően fontos szerepet játszanak a tó tisztításában a kerekesférgek (Rotatoria), ezen kívül a tóban élő halak számára fontos tápanyagforrásként szolgálnak.
A tó egyedisége, hogy magas hőmérsékletének köszönhetően télen sem fagy be, így lehetőség nyílik a téli szabadtéri fürdőzésre is. Továbbá különlegességei közé tartozik, hogy az agyag- és sziklatalajban nyugvó meleg vizű tavakkal ellentétben tőzegfenekű tó, ami nagy ritkaságnak számít. Csupán Új-Zéland északi szigetén, Rotoruában figyelhető meg hasonló képződmény.
A hévízi gyógykúra lényege, hogy orvosi előírásoknak megfelelően adagolják a betegeknek a gyógyító fürdőzést. A terápia során a víz hőfoka, kémiai összetétele, az iszap, a levegő, a radioaktív sugárzás, valamint az éghajlat együttesen vezetnek a betegek fizikai gyógyulásához. A víz gyógyító hatását különböző módon lehet hasznosítani: fürdőkezelés, gőz- és gázbelégzés, valamint ivókúra formájában. A gyógyhatás teljesebb kihasználása érdekében az orvosok fizioterápiás kezeléseket is végeznek. Ezek között említhető a fényterápia, a súlyfürdő, különböző masszázsformák, iszappakolás, gyógytorna, valamint a szénsavfürdő.
Hévíz leginkább gyógyidegenforgalmában különbözik az ország egyéb, turisztikailag fontos helységeitől. Az emberek jelentős százaléka elsősorban a regenerálódás céljából látogat el a városba, mindemellett rengeteg látnivaló, valamint egész évben számos rendezvény várja az ide érkezőket. A SZÉP kártyának köszönhetően a dolgozó társadalom szélesebb rétegeinek is lehetősége nyílik a fürdőváros által nyújtott egyedülálló gyógy- és egyéb jellegű turisztika igénybevételére.
A gyógyulni vágyók, kirándulók és nyaralók igényeiknek megfelelően kedvükre válogathatnak a jobbnál jobb szálláslehetőségek közül, legyen szó apartmanról, magánszállásról vagy éppen szállodáról. A kényelmes, színvonalasan berendezett szálláshelyeken lehetőség nyílik a mindennapi fáradalmak kipihenésére. A látogatók egyszerre élvezhetik a természet szépségeit, nyugtató csendességét, valamint megismerkedhetnek a tó különleges élővilágával, történelmével.
Hévíz centrumában fekszik a fürdőváros világhírű szimbóluma, a Tófürdő épülete. A fürdő legfőbb feladatául tűzte ki a gyógyítást, valamint a megelőzést. Legfontosabb elve, hogy a betegségek megelőzése jóval fontosabb, mint a gyógyításuk, s szolgáltatásai is e célt szolgálják. Központban a test és a lélek harmóniája, a kiegyensúlyozottság és a pozitív közérzet áll. A wellnessközpont különféle kezeléseket nyújt ideérkező vendégei számára. Szolgáltatásai között érdemes megemlíteni az uszodát, szaunát, termálfürdőt, gőzfürdőt, masszázst, vízi tornát, aromafürdőt, fényterápiát, távol-keleti gyógymódokat, hidroterápiát és a szépségszalont.
Egészségünk megőrzése érdekében nem elegendő csupán lelki megtisztulásunk, valamint a helyes táplálkozás, mindemellett fontos testünk karbantartása is. A mozgás jótékony hatással van egészségünkre és hiánya több betegség kialakulásához is vezethet. Ennek elkerülése érdekében a település különböző sportlehetőségeket kínál fel az egészségtudatos látogatók számára. A várost körülölelő túraútvonalak, kerékpárutak kellemes kikapcsolódást nyújtanak minden korosztály számára. A lovaglás szerelmesei is kedvükre válogathatnak a tereplovaglás és a lovardák karámos oktatásai közül. A vízi sportok kedvelői számára a szállodák úszómedencéi, valamint a közeli Balaton nyújt felejthetetlen szórakozási lehetőségeket.
A wellnessprogramok közül a családbarát társasági programok sem hiányozhatnak, ezért a szállodák gyakran rendeznek komoly vagy könnyű zenei koncerteket, kiállításokat, borkóstolókat, divatbemutatókat, vásárokat, zenés-táncos előadásokat, hogy még élvezetesebbé tegyék az itt tartózkodást és kikapcsolódást.
Az üdülni vágyók számára is tökéletes úti cél Hévíz, számos akcióval, kedvezménnyel, családbarát programokkal, helyi éttermekkel, ínycsiklandozó magyaros ételekkel és italokkal várja a vendégeket.
A múlt kedvelői számára rengeteg látnivaló akad a városban, egyebek mellett a Gyógyfürdőház bejáratánál álló Jupiter Oltárkő, mely még a római korban épült. Az oszlop körül található medencében mindig akad néhány pénzérme, melyeket a tófürdő betegei dobnak a vízbe gyógyulásuk reményében. Azoknak, akik Hévízen járnak, feltétlenül meg kell tekinteniük a híres műemlékeket, a XIII. századi Árpád-kori egregyi kőtemplomot és a római romkertet, valamint a városi múzeumot. Hévízen, ezeken kívül számtalan kihagyhatatlan látnivalóval találkozhatunk, s a virágosításban európai-díjat elnyerő fürdővárosban csupán egy egyszerű séta is felejthetetlen emlékeket ígér mindenki számára.
A településen folyamatosan zajlanak a fejlesztések, számos pályázatot hirdetnek, valamint a környezetvédelem is kiemelkedően fontos szerepet tölt be a város életében. Nem véletlen, hogy az elmúlt években számos nemzetközi díjat szerzett környezetvédelemért, természeti és épített környezet megőrzéséért, hulladék- és energiagazdálkodás érdekében tett fáradalmas küzdelmeiért.
A fiatal elmék pallérozására is kitűnő választás Hévíz. A helyi Bibó István Gimnáziumban számos etalont képeznek, akik előtt fényes jövő áll. A véndiákok mindig könnyes szemekkel térnek vissza egykori iskolájukba, s a városba, ahol fiatalkoruk legszebb éveit töltötték. Számtalan emlék tör ilyenkor felszínre, a város minden egyes szegletéhez fűződik egy-egy kedves emlék, legyen szó az iskolai foglalkozás során tett kirándulásokról vagy éppen a tanítás utáni baráti szórakozásokról.
„Van egy tó Magyarországon, melyben fürödve meghal a bánat”. Ez a mondat egy finn író tollából származik, és igen találóan jellemzi a „reumások Mekkájának” nevezett várost. Hévíz a természet ajándéka, egy kis sziget mindennapi életünk monoton, megszokott világában. A város múltját és jövőjét gyógyító tavának köszönheti, nem csoda tehát, hogy szemük fényeként vigyáznak rá a lakók. Az ideérkező idegenek is hamar rájönnek, hogy Hévízen minden út a tóhoz vezet…

Hévíz a sokarcú örömforrás

Szerencsés embernek érezhetem magam hisz Hévízen élek. A város emlékezetes élményekkel gazdagítja az ideérkezőket, Hévízen mindig történik valami felejthetetlen. Csak hogy a közelmúltból említsek valamit, itt volt például az újévi mulatság a nagyparkolóban. Fiatalok, közép- és szép korúak, magyarok, külföldiek egyaránt jól érezhették magukat. Ide az emberek kikapcsolódni és gyógyulni érkeznek. Kezdjük az érkezéssel. Számos autóbuszjárat érkezik az ország szinte minden részéről Hévízre. A közelben lévő sármelléki repülőtérről is hamar eljuthatunk ide. Persze a legkényelmesebb módón is sokan érkeznek, azaz autóval. A sportosabbak nagy örömére megépült a Hévízt a szomszédos településekkel összekötő és a Balatont körbeölelő kerékpárút. Remek program lehet a biciklizés a szabadidő eltöltésére. A városban a Hévízi Szobakiadók Szövetsége kényelmesebbnél kényelmesebb kiadó szobával és apartmannal kecsegtet. Hévízre az emberek a megújulás és a gyógyulás reményében érkeznek, ebben segít a sok gyógykezelés és pihenési lehetőség is. A gyógy tó világhírre tett szert hisz nincs párja a földön. Világhírének oka a különleges összetétel (7 féle forrásvízből keveredik melyből 2 meleg vizes 5 pedig hideg vizű forrás). Hőmérséklete nyáron 36-38°C de télen sem megy 24-26°C alá. Vizét egy nagy forrásbarlangból nyeri, melyből percenként 30-40 ezer liter víz szabadul fel, azaz a tó teljes vízmennyisége három és fél nap alatt lecserélődik. A tóba a legelső búvármerülés 1908-ban történt felderítési céllal, majd ebben az évben még alámerült 3 búvár, de ezután csak 1953-ban jött a következő felderítés a tó mélyéről. A titokra, hogy mi van a tó mélyén, honnan jön a csodálatos hatású víz 1975-ben derült fény. A búvárok egy keskeny folyosó után megtalálták a forrásbarlangot, amit Amphora-teremnek kereszteltek. Sajnos ennek az éremnek is két oldala van. Az akkori feltárás vezetői, Plózer István és társa, Páli Ferenc az egyik merülés során életüket vesztették. A tó felfedezésében elhunyt búrárok tiszteletére emléktáblát készítettek melyet a Festetics téren helyeztek el. Már az őseink is ismerték a tó gyógyhatását. A tófürdőben különféle kezeléseket vehetünk igénybe. Dr. Moll Károly nevéhez fűződik Hévíz egyik védjegye, a súlyfürdő. A sétáló utcán kávézók, ruha és ajándék boltok fogadják az odalátogatókat. Az utca közepén található a mozi, vele szemben a dr. Moll Károly tér. Megemlíteném még dr. Schulhof Vilmos-t a balneológia szakértőjét, aki az öccsével és dr. Moll Károllyal elsőként használta a tó gyógy-összetevőit gyógyászati célra. Dr. Schulhof Vilmosról a Tófürdőtől a sétálóutcáig vezető sétányt nevezték el, itt található a Télifürdő is. A gyógykezeléseknél meg kell említenem az iszappakolást, a gyógy masszázst és az ivókúrát is. A terápiás kezelések együttes alkalmazása látványos javulást eredményez. Mechano-, balneo- és fizikoterápiás kezeléseket vehetnek igénybe a gyógyulni vágyók. A hévízi kezelések tartósan meggátolhatják a fájdalmak visszatérését.
A világ számos pontjáról szívesen érkeznek ide az év minden szakában. Nem mindenki az 5 csillagos szállodák kínálatait keresi, sokan inkább a barátságos magánszállások családias légkörét választják, mert a zöldövezetben lévő apartmanok, panziók kínálata kedvezőbb számukra. A szállásokon többnyire igénybe lehet venni fizetőeszközként a SZÉP kártyát. Részletes felvilágosítást a Tourinform irodában kaphatunk, bármilyen kérdésünk merülne fel Hévízzel kapcsolatosan. A szezonális ünnepek különleges programokkal színesítve kerülnek megrendezésre. A magyar hírességek is visszatérő fellépők ezeken a rendezvényeken a helyben működő kulturális csoportok előadásai mellett. Az itt tartózkodók nagy érdeklődéssel vesznek részt ezeken a színvonalas rendezvényeken. A különböző fesztiválok alkalmával sok környékbeli ember is idelátogat. Jó elvegyülni a tömegben, a sok árus között nézelődni, vásárolni. Hévíz egyedi programajánló magazinnal rendelkezik, mely különleges figyelmet fordít a külföldi vendégek tájékoztatására is hisz a magyar mellett angol, német és orosz nyelven olvasható a kiadvány.
A város folyamatosan fejlődik és újjáépül. A kiemelt hosszútávra nyúló fejlesztések között szerepel kulturális központ, élményfürdő, tanuszoda létrehozása, új városi főtér kialakítása, buszpályaudvar áthelyezése. A családok sokféle kedvezményes csomag közül válogathatnak a Hévízi Szobakiadók Szövetségének honlapján. Nem csak a felnőttek igényeit tartják szem előtt, hanem a fiatalabb korosztályra is gondolnak, hogy az egész család felhőtlenül jól érezze magát Hévízen. Hévíz a fogyatékkal élő embereknek is kedvez, nagy igényt fordít az akadálymentesítésre is, például a városi könyvtárban lift és olvasótévé segíti az odalátogatókat. Nemrég került átadásra a Festetics téren lévő vaktérkép, amely a tavat ábrázolja felülnézetből. A térkép egyedülálló a környéken és a jól látók számára is különlegesség.
A Hévíz Tourinform iroda rengeteg sportolási lehetőséget is biztosít, amelyeket érdemes Hévíz kártyával igénybe venni. Többek között kerékpárkölcsönzés és vezetett túrák, Nordic walking oktatás és túra, lovaglás, kenutúra, hőlégballon repülés és függeszkedés.
Összefoglalva Hévíz hosszú évtizedek óta a szállóvendégek kedvenc pihenő helye. Itt igazán jól fel lehet töltődni testileg és lelkileg. Ez a kedves és gyönyörű szép város mindig szeretettel várja vendégeit. Látogassanak el és győződjenek meg minderről Önök is személyesen!

Programra fel!

Hévíz városa az itt található gyógyhatású, meleg forrásvizű tóról kapta a nevét. A tó alatt található egy forrásbarlang, ahonnét folyamatosan tör fel a forrásvíz, így a felszíne folyamatos mozgásban van. Az első búvármerülés 1908-ban volt, de ekkor csak 22 m-re tudtak lemenni, és megfigyelték, hogy a kráterfal oldalán lévő repedésekből víz tör fel. A későbbi években több ilyen barlangkutatást végeztek. 1958 után már világossá vált, hogy a fő forrás 38 m mélyen van. Ebbe a forrásnyílásba egymás után több búvár préselődött be, és meglepve tapasztalták a vízszintes barlangjáratot. Felfedezték a Hévízi-tó forráskráter barlangját, amit Amphora-teremnek kereszteltek.
A Hévízi-tó hőmérséklet nyáron 33-35°C, télen pedig 24-26°C körül mozog. Ez a gyógyvíz több különböző ásványi anyagot tartalmaz. Például kalciumot, magnéziumot, vasat. A kalcium erősíti a csontokat, a magnézium az idegi és izomzati működést segíti, a vas pedig a vérképzéshez fontos. Emellett még számos más gyógyító ereje van. A gyógyvizet az alábbi betegségekre ajánlják: izomgyulladás, mozgásszervi betegségek, bőrbetegségek és légúti betegségek. A stresszt és a fáradságot is nagyon jól oldja.
Minden korosztály megtalálja itt a helyét, idősek és fiatalok egyaránt járnak rendszeresen a tóra. Míg az idősebb korosztály gyógyulás miatt, addig a fiatalok és a családok kisgyerekekkel szórakozás céljából. Mindenkinek új erőre kap a tavon eltöltött hétvége után. Sok program és látnivaló várja az ide érkező vendégeket. Változatos programok, rendezvények, események az év bármely hónapjában. A városban művelődési ház, könyvtár, mozi és muzeális gyűjtemény várja a látogatókat.
Tél vége, és a tavasz kezdete. Jön a farsangi időszak! Óriási mulatság, ezt nem érdemes kihagyni! A Festetics téren február 28-tól március 2-ig farsangi karnevál kerül megrendezésre. A belépés ingyenes lesz, minden érdeklődőt várnak szeretettel, akik kedvet kaptak beöltözni egy-egy mókás jelmezbe. Ami pedig az ünnephez hozzá tartozik, nem más mint a farsangi-fánk. Indulhat a sütés-főzés is. Ezzel a pörgős programmal veszi kezdetét a régen várt tavasz. Jön a jó idő és vele együtt még több érdekes esemény.
Az ide látogató vendégek és turisták nyugodt éjszakára lelhetnek Hévíz városának legjobb szálláshelyein. Nagyon sok hotel, apartman, villa és magánszállás közül lehet válogatni. A Hévízi Szobakiadók Szövetsége honlapján, a www.hevizszallas.hu oldalon mindenki megtalálhatja a számára megfelelő szállást. Március 8-án nőnap alkalmából hagyományosan a városi sportcsarnokban Városi Nőnapi Ünnepség kerül megrendezésre. Ezen kívül minden szombaton és csütörtökön nyitva van a Hévízi Termelői Piac, ahol mindig friss áru várja a vásárlókat.
Ha Őn is energiával telten szeretné kezdeni a tavaszt, és elkerülni a tavaszi fáradtságot, akkor ezt feltétlenül ki kell próbálnia. A hévízi wellness kezelések gyógyító hatása, nem csak gyógyít, hanem meg is előzi a betegséget kialakulását. Mindemellett pihentet és kikapcsolja a vendégeket. A tavaszi nagytakarítás után Ön is megérdemel egy pihentető masszázst. Kényeztesse magát Hévízen, hiszen a tó kellemes vizétől lazul el legjobban az ember. Itt megáll a rohanás és lelassul az idő. Ezek után, hogy felrázzuk magunkat a lazulásból, jöhet az aktív mozgás, hiszen ez is része az egészségnek. Rengeteg sporttevékenység közül lehet válogatni, legtöbb a szabadban végezhető, amihez tökéletes a napsütés és a jó idő. Az erdőben nagyon jókat lehet túrázni, sétálni, futni vagy kerékpározni. De lehetőség adódik lovagolni, teniszezni, vagy golfozni is akár. A tóhoz kötődően, pedig ami egyértelmű az úszás és ezen kívül a víziaerobic. A wellness hétvégéhez szorosan hozzátartozik a szépségápolás is. Kiemelkedő szintű fodrász szalonok, manikűr és pedikűr kezelések vehetők igénybe.
Hévíz nyugodt és tiszta környék, az emberek vigyáznak rá és megbecsülik a természet adta kincseket. Mindenkinek fontos, hogy óvjuk a tavat és környékét, mert a tó gyógyhatása nagyon sok emberen segített már. Ez egy olyan érték, amire feltétlenül vigyáznunk kell, mert Hévízen azt szeretnék elérni, hogy a tó a Világörökség része legyen.

Hévíz, a második otthon

Nyugalom, pihenés, béke, Hévíz… Bizonyára már Ön is hallott erről csodás kis városról, Magyarország szívében, „az élet forrásáról”. Ahol test és lélek egymásra talál, ahol a család minden tagja megtalálja a helyét, ahol a kikapcsolódásé a főszerep. A város nevének hallatán mindenki fejében a tó képe jelenik meg tavirózsákkal, szárcsákkal. Viszont aki ezen a kicsivel több, mint 4500 lelket számláló helyen, vagy környékén él, az tudja, hogy Hévíz mára már többet tud nyújtani a természet ajándékánál, a tó adta lehetőségeknél. Városunk több három-, illetve négy csillagos szállodával rendelkezik, de hogy még otthonosabbá tegyük üdülésüket, a Hévízi Szobakiadók Szövetsége számos magánszállási lehetőséget kínál a családiasabb környezetre vágyóknak. Hévíz szeretettel várja a SZÉP kártyával érkező vendégeket is, hiszen városunk 62 elfogadóhellyel rendelkezik. Legyen szó bármely évszakról is, itt minden generáció megtalálja a helyét. Akár nyaralás a gyerekekkel, akár egy téli üdülés nagymamával, nagypapával, garantált a siker, senki sem fog unatkozni. Az egész évben tartó programsorozat minden ide látogató igényét maximálisan kielégíti. A spotosabb vendégek biciklire pattanva elkerekezhetnek Szigligetre, részt vehetnek nordic walking túrán, lovagolhatnak, vagy az izgalmat keresők madártávlatból csodálhatják meg Hévízt. A téli sportok szerelmeseinek immár harmadik éve jégpályát állítottak fel. Azért, hogy a vízi sportot kedvelők igényeit is ki tudják elégíteni, kenutúrákat szerveznek a Hévíz-patakon. A nagyszülők, az idősebb korosztály, illetve gyógyulást keresők számára a tófürdő jelenti a megoldást. A maga nemében egyedülálló gyógyiszap hatását a bőrön keresztül fejti ki. A másik hévízi „specialitás” a súlyfürdő, amiről Dr. Moll Károly írt tanulmányt először, 1953-ban. Azóta is alkalmazva több ezer gerincbeteg életétébe hozott gyógyulást a kezelés. A házaspárok is kellemesen eltölthetik a délutánt a Festetics Fürdőház felújított wellness részlegében koktélt kortyolgatva egy illatos spa fürdő közben. Hévíz jellemzésében a családbarát szó is tökéletesen megállja a helyét, hisz itt a kisebb vendégekre is gondolnak. Több játszótér került felújításra. Minden évben megrendezésre kerül a Hévízi Szivárvány gyereknap, és a tófürdő is rendelkezik gyerekmedencével. Ezen kívül évente több alkalommal lepik meg a gyerekeket ugrálóvárral, játszóházzal, koncertekkel. A gyerekek körében népszerű szórakozásnak bizonyul a Dottó is. A fiatal korosztály számára több sportpálya használatára van lehetőség, városunk rendelkezik egy 160 négyzetméteres skate-pályával, pizzériákkal, kávézókkal, valamint a Véderdő ösvényei romantikus hangulatot teremtenek egy sétához kedvesünkkel. Kitűnő hely egy kellemes este eltöltéséhez a Hévízi Fontana Mozi, mely már korszerű, 3D technológiával készült filmeket is vetít. Az egészséges ételek, és a bio élelmiszerek kedvelőit heti három alkalommal várja a hévízi termelői piac házi készítésű termékekkel. Városunk sokat tesz a hagyományok kialakításáért a programok körében is, így idén már harmadik alkalommal fog megrendezésre kerülni az őszi-, illetve tavaszi fesztivál, valamint régi hagyomány az augusztusi hévízi borünnep is. Szintén sok érdeklődőt vonz még a téli adventi vásár karácsonyi hangulata is. Minden nyáron nagy népszerűségnek örvendtek a sztárvendégek, kiknek legtöbb koncertjük ingyenesen látogatható volt. Az itt fellépő hírességekkel interjút szoktak készíteni, melyek az aktuális programajánló magazinban kerültek megjelenésre Hévízi randevú cím alatt. Városunk szívét a Hévízi-tó, és az őt körülvevő 50 ha területű Véderdő jelenti. Európa szinten egyedülálló természeti kincs, az ország gyémántja. A tó vize kb. 20-22 ezer éve tört fel mai helyén, a Balaton kialakulásával egy időben. Egyedi jellemét a kénben gazdag vize, és az aljától több tíz méteres magasságig terjedő tőzegréteg adja. Fő forrása a 38 méter mélyen lévő függőleges sziklafal aljában van, melyből 38°C-os termálvíz tör elő. A tápláló források jelentős vízhozama révén a tó vize alig néhány nap alatt kicserélődik. Hévíz 2012-ben ezüstérmet kapott az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében, illetve a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny keretein belül elnyerte a „Magyarország legszebb főtere, főutcája” címet is. Érdekességképpen, amit nem sok város mondhat el magáról, Hévíz rendelkezik egy reptérrel is, Városunk 2014-ben több, nagyszabású fejlesztést tervez, melyek között szerepel egy sportcentrum kiépítése, a buszmegálló átköltöztetése, konferencia-központ kiépítése, illetve stációk létrehozása az egregyi borvidék területén. Mindenkinek szüksége van pihenésre, feltöltődésre, kikapcsolódásra. Minderre Hévíz a tökéletes hely…